DÖVÜŞKENKUŞ » PHILOMACHUS PUGNAX » RUFF



Dövüşken Kuş, çok değişkenlik gösteren bir kıyı kuşudur. Erkeği dişisinden daha büyüktür. Kısa, oldukça kalın ve hafif aşağıya doğru kıvrık bir gagası vardır. Bataklık ve sulak çayırlarda ürer. Erkekler geleneksel kur alanlarında toplanarak dövüş gösterileri yaparlar. Üreme mevsiminde erkek bireyler çok farklı şekillerde görülebilirler. Dişileri etkilemek için erkek bireyler arasında kıyasıya mücadeleler gerçekleşmektedir. Dövüşken kuş, sürekli yürüyerek, hareket halinde ve gagasıyla bataklık kıyılarını karıştırarak beslenir. Doğu Afrika da tuzlu göllerde sıklıkla bir Kum Kuşu gibi yüzerek yüzeydeki öğeleri toplarlar. Gündüz beslendiği gibi geceleri de beslenirler. Dövüşken kuş beslenirken sıklıkla arka tüylerini kabartır. Bu tarz davranış Çamurçulluğu tarafından da sergilenmektedir. Üreme süresi esnasında, böcekler, su böcekleri ve larvaları ile beslenirler 
*Kaynak: trakus.org