MAHMUZLU KIZKUŞU » SPUR-WINGED LAPWING » VANELLUS SPINOSUS



Yanakları ve boyun yanları beyaz, tepesi, boğazı ve karın tarafı siyahtır. Bacakları gri ve uzun, kuyruk kaidesi beyaz telek uçları siyahtır. Sırt kısmı, omuz tüyleri kahverengi kanat telekleri siyah olup beyaz bir şerit sırt ve omuz tüylerinden ayrılır. Kanat altı örtüleri beyazdır. El bileğinden küçük bir mahmuz çıkar. Uçuşu yavaştır, kanatlarını çırparken gövde seviyesinin altında tutar, ani ve sert darbelerle çırpar. Habitatı; lagünler, tuzlu ve acı bataklıklar ile gölledir. Yurdumuzda Akdeniz, Ege, Marmara ve İç Anadolu’da yayılır. Bern sözleşmesine göre kesin koruma altında olan bir türdür, avlanılması tüm yıl boyunca yasaktır. Böcek ve küçük omurgasız hayvanlarla beslenirler. Boyu 25-28 cm arasındadır. Küçük gruplar halinde yaşarlar. Yuvalarını toprağa basit bir şekilde yaparlar. Davranışsal olarak; yuvalarına yaklaşan bir tehlike olduğu zaman yuvasına yaklaşan canlının üzerine peykler atarak saldırır ve onu yuvasından uzaklaştırmaya çalışır. 
*Kaynak: trakus.org