YABANKEÇİSİ » CAPRA AEGAGRUS » WILD GOAT



Yabankeçisi, Dünya genelinde Capra cinsine ait yayılış gösteren 9 türden biridir. Boyları 130-180 cm, kuyrukları 15-18 cm ve omuz yükseklikleri 80-100 cm olmaktadır. Ağırlıkları ise erkeklerde 50-85 kg, dişilerde 35-60 kg arasındadır. Postları kısa, sık ve sert kıllıdır. Ergin tekelerde, çene altında sert kıllı, siyah ve uzun bir sakal bulunur. Renkleri kırmızı-kahverengi-gri, kışın soluk sarımsı gibidir. Çok ürkek bir canlı olup sürekli tehlikelere karşı tetikte olup, başarılı bir tırmanıcıdır. 1500 m veya daha yüksek kayalık sarp yerlerde, mağaralar ve sık ağaçlıkların bulunduğu alanlarda yaşamaktadır. 
Dünya üzerinde Kafkasya ve Orta Doğu’nun bazı ülkelerinde yayılış gösterirken, yurdumuzda Ege, Akdeniz, Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu ve Karadeniz bölgelerinin yüksek kesimlerinde rastlamak mümkündür. Beslenmelerini, çeşitli otlar, yapraklar, sürgünler, Ardıç, Kızılağaç vb. ile sağlarlar. Çok keskin kokarlar ve gezdikleri her yerde bu koku hissedilir. Dişiler, varlıklarını çıkardıkları gürültüler ile çevredeki erkeklere bildirir. Kızışma döneminde, tekelerin derin ve boğuk bir sesle meledikleri, dişilerin de ürktüklerinde aynı sesi çıkarttıkları kaydedilmiştir. 
*Kaynak: tramem.org