CEYLAN » GAZELLA SUBGUTTUROSA » GOİTERED GAZELLE



Ceylan, çift tırnaklılar takımının içi boş boynuzlular sınıfına ait bir hayvandır. Boyu 90-110 cm, kuyruğu 20-24 cm, omuz yüksekliği 55-60 cm olup, ağırlığı 8-18 kg’dır. Zarif yapılı, ve güzel gözlü hayvanlardır. Burnunun üst kısmı beyazdır, yüzünün yan taraflarında koyu renkli şeritler, ve kursak bölgesinde bir şişkinlik vardır. Dişilerinde boynuz bulunmaz. Erkeklerin boynuzları ise önce yukarı sonra geriye doğru kıvrık; parlak siyah renkli ve boğumludur. Renkleri yaşadıkları yerin toprağına uyacak şekilde şekildedir ve kuyruğu oldukça uzundur. Kuzey Afrika, Arabistan, Hindistan’ın batı kesimlerinde farklı ceylan alt türleri yaşamaktadır. Ülkemizde sadece Şanlıurfa’nın güneydoğusunda Ceylanpınarı Devlet Üretme Çiftliği sahalarında yaşamaktadır. Doğu Anadolu’da Iğdır ve Aralık Ovalarında yaşamışlardır. 
Gün ağarmasından sabahın geç saatlerine kadar yayılırlar. Öğlen sıcağında gölgeli yamaçlarda, kaya gölgelerinde, ağaçlıkların gölgelerinde yatarlar. Akşamüzeri hareketlenirler. Besinlerini çeşitli otlar, yüzeysel kökler, ve yapraklar oluşturur. Çöl ve step hayvanı olduklarından susuzluğa dayanıklıdırlar. Türü, yasadışı avlanmadan dolayı tehdit altındadır. Gündüzcül hayvanlardır ve daima sürüler halinde dolaşırlar. Yerel adları; Ahu ve Ceren’dir. 
*Kaynak: tramem.org